Spatadertherapie bij zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in het lichaam van de vrouw. Deze veranderingen vinden plaats onder invloed van gewijzigde hormoonspiegels. Tijdens de zwangerschap neemt het bloedvolume van de zwangere namelijk toe met circa 2 liter. Uitgaande van een “normaal” bloedvolume van 5 liter is dit een toename van 40%.
Om deze toename mogelijk te maken verwijden de bloedvaten zich ( vasodilatatie ).
Met het stijgen van de progesteronspiegel neemt tevens de kans op het ontstaan van varices toe. Onder invloed van dit hormoon treeds immers enige verslapping van de venawand op. Een praktisch gegeven voor de spatadertherapie is dan ook, dat de behandeling van zwangere bij voorkeur wordt gestart vanaf ca. de 20 – 22 week van de zwangerschap.
Bij vroegtijdige behandeling zullen spataderen die tijdens de zwangerschap zijn ontstaan na de bevalling geheel of vrijwel geheel wegtrekken.
Zwangere vrouwen worden een keer per week gemasseerd. Na de bevalling wordt de behandeling afgebouwd.
Dit is van groot belang, omdat er tijdens de bevalling behalve in de buikvaten ook veel druk in de beenvaten ontstaat waardoor het bloed naar beneden wordt gedrukt. De terugstroming van het bloed naar het hart vermindert en afvalstoffen stapelen zich op in de benen. Spatadertherapie stimuleerd de bloedcirculatie zodat de afvalstoffen afgevoerd worden. Eenmaal uit het kraambed, volgt de afbouwfase van de spatadertherapie. Je hoeft niet meer wekelijks behandeld te worden, maar bijvoorbeeld 1x per 2 a 3 weken.
Dit is allemaal afhankelijk van de conditie van jou benen na de bevalling. Ook borstvoeding kan een belangrijke factor zijn waardoor hormonen in jouw lichaam actief aanwezig blijven en invloed uitoefenen op de bloedvaten.

Spataderen op de schaamlippen ( labia )
Behalve spataderen in benen kunnen (zwangere) vrouwen ook spataderen hebben op de schaamlippen en in de lies. Dit kan bijzonder pijnlijk en kan een gevoel geven 'alsof het kruis eruit valt'. In overleg kan het labia ( schaamlippen ) tijdens de spatadertherapie mee behandeld worden. Ook worden er instructies mee gegeven hoe jij zelf of jouw partner dit gebied kan behandelen.
Veel vrouwen schamen zich voor deze klachten en om zich in dit gebied zo 'bloot' te geven en te laten behandelen. Uiteraard wordt hier eerst over gesproken met de (zwangere) vrouw. Er wordt door de therapeut op professionele uitleg gegeven, gerustgesteld en het allerbelangrijkste er gebeurt niets dat jij niet wilt.